Een led-zaklamp is een zaklamp met ledverlichting in plaats van een halogeenlamp of een gloeilamp. Led staat voor light-emitting diode. Een led is een elektronische halfgeleidercomponent dat licht uitstraalt wanneer er elektriciteit doorheen loopt.


Led-zaklampen kennen een aantal belangrijke voordelen in vergelijking met andere typen zaklampen. Led-zaklampen zijn namelijk energiezuiniger, zij gaan langer mee en zij zijn meer schokbestendig.

LED-zaklampen energiezuiniger

Dat led-zaklampen energiezuiniger zijn, komt omdat zij een groter deel van de energie omzetten in licht. Kijk maar eens naar onderstaande tabel.

Technologie Gemiddelde rendement
Tl-buis 65%
Ledverlichting 50%
Spaarlamp 40%
Halogeenlamp (HIR-technologie) 30%
Halogeenlamp (laagspanningshalogeen) 15% – 20%
Gloeilamp 5% – 10%

Een gloeilamp zet dus maximaal 10% van de energie om in licht. De overige 90% wordt omgezet in warmte. Dat is feitelijk verspilde energie. Een ledlamp daarentegen zet 50% van de energie om in licht. Dat betekent dat een ledlamp vijf keer energiezuiniger is dan een gloeilamp.

Het klopt dat tl-buizen nog net iets energiezuiniger zijn dan ledlampen, maar door de omvang zijn zij niet echt geschikt voor gebruik in zaklampen. Daarnaast verbruikt een tl-buis op het moment van aangaan relatief veel energie.

Een led kan daarentegen bijzonder klein zijn en is daarom zeer geschikt voor in een zaklamp. Door meerdere leds samen te voegen in één behuizing kan een led-zaklamp ook veel licht uitstralen.

Slijtvast en schokbestendig

Naast dat led-zaklampen energiezuiniger zijn, gaan zij ook langer mee. Met gemak blijft een led langer dan 50.000 uur goed werken, voordat hij is versleten. Een spaarlamp gaat tussen de 6.000 en 10.000 uur mee en een gewone gloeilamp haalt zelden 1.000 uur.

Daarnaast zijn voor ledlampen minder mechanische onderdelen nodig, dan voor andere typen kunstmatige verlichting. Daardoor zijn led-zaklampen meer schokbestendig dan bijvoorbeeld zaklampen met halogeen of gloeilamp.

LED-zaklampen steeds betaalbaarder

In de jaren zestig van de twintigste eeuw kwamen de eerste commercieel gefabriceerde leds op de markt. Echter jarenlang bleef het gebruik van leds beperkt tot componenten in televisies, radio’s, horloges, afstandsbedieningen, computers etc.

Leds werden aanvankelijk niet gebruikt voor verlichtingsdoeleinden, omdat het produceren van lichtgevende leds extreem duur was. Daarnaast was het technisch nog niet mogelijk om ledlampen te produceren die wit licht uitstraalden. Dat was een belangrijke beperking, omdat witlicht de meest gevraagde vorm is van kunstmatig licht.