Sieraden zijn een aanwinst voor elke outfit. Zo maak je met een stijlvol horloge ongetwijfeld een modieuze indruk. Wist je dat horloges tegenwoordig veel meer zijn dan accessoires alleen? Op de Olympische Winterspelen in Pyeonchang in 2018 werd duidelijk dat je er ook mee kunt betalen. Bezoekers van het sportevenement rekenden massaal af met hun horloge en andere sieraden. Heeft contactloos betalen met sieraden de toekomst?

Visa komt met nieuw idee: creditcard in sieraden

Het miljoenenbedrijf Visa was een van de grootste sponsoren tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeonchang. De creditcardaanbieder, actief in landen over de hele wereld, trok in de Zuid-Koreaanse stad flink de aandacht met een aantal innovatieve concepten. Zo had het bijzonder genoeg hier zelfs een creditcard verwerkt in je sieraden. Niet alleen dames- en herenhorloges, maar bijvoorbeeld ook in lekker warme handschoenen en vrolijke stickers en speldjes. Daarmee konden de atleten eenvoudig al hun aankopen afrekenen. In de handschoenen zat namelijk een speciale chip die werkte als een creditcard.

Was het contactloos betalen een groot succes?

De vraag is of de creditcard een nieuwe manier zal worden om contactloos te betalen. Tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 was het in een succes, want veel mensen vonden het geen probleem om te gebruiken. Ze hoefden alleen maar een handschoen met een chip voor het betaalapparaat te halen. Het gemak van contactloos betalen is voor veel gebruikers een groot pluspunt. Waar je wel even op moet letten is dat je de chip op tijd oplaadt. Je wilt natuurlijk niet met een lege handschoen of horloge voor het betaalapparaat staan. In Pyeonchang varieerde het bedrag dat opgeladen moest worden tussen de 20 en 40 euro.

Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

De verwachting is dat deze manier van contactloos betalen steeds normaler zal worden. Nu al is het mogelijk om met je betaalpas even langs een apparaat te scannen om eten, drinken of andere producten aan te schaffen. Een creditcard in de vorm van een sieraad is echter nog niet gebruikelijk. De verwachting is dat dit in de toekomst vaker in het straatbeeld te zien zal zijn. Zo worden horloges steeds geavanceerder en kun je er tegenwoordig veel meer mee dan de tijd in de gaten houden alleen. Zo zijn er bijvoorbeeld sportieve horloges waarmee je zelfs je hartslag kunt meten. Ook zijn ze vaak goed bestand tegen de kou en kun je er prima urenlang mee in de buitenlucht wandelen. Dat een groot deel van de mensen er over afzienbare tijd ook mee gaan betalen is een reel toekomstscenario.

Wat zijn de nadelen van een creditcard in een sieraad?

Een creditcard die verwerkt is in een sieraad brengt ook nadelen met zich mee. Zo moet je er uiteraard voorzichtig mee omgaan. Sommige sieraden zijn kwetsbaar en het is niet de bedoeling dat ze kapot gaan. Gebeurt dit wel, dan heb je meteen geen creditcard meer en moet je een andere manier van betalen gaan gebruiken. Ook ontstaat er een probleem wanneer het sieraad gestolen wordt. De dader kan in dat geval zomaar een bedrag van je rekening pinnen. Een manier om te voorkomen dat er grote geldbedragen verdwijnen is het gebruik van een speciale code die alleen jij weet, net als bij een gewone betaalpas.

Testen met horloges en armbanden

Tegenwoordig heb je niet altijd meer een fysieke betaalpas nodig om je aankopen te betalen. Het voordeel van een chip is dat je het werkelijk in ieder product kunt plaatsen. Visa doet op dit moment al testen met betaalchips in horloges en armbanden van het bekende merk Garmin. Met deze zogeheten ‘wearables’ kun je gemakkelijker en sneller betalen dan ooit. Lees wel altijd vantevoren even de gebruikerstips van smartwatches en wearables goed door om nare verrassingen te voorkomen. Betalen met een creditcard in sieraden is dan ook veelbelovend, mits je er voorzichtig mee omgaat.