Het bedrijf Seiko bestaat al sinds 1881, maar het eerste Seiko horloge kwam iets later op de markt. In 1913 was het eerste Seiko horloge een feit: de Laurel. Vol trots werd dit model aan de wereld gepresenteerd. De ontwikkelingen bij het bedrijf gingen door en er kwamen niet alleen steeds meer Seiko horloges op de markt, maar het bedrijf behaalde ook verschillende wereldprimeurs. Een kort overzicht van 100 jaar Seiko horloges!

Wereldprimeur na wereldprimeur

De eerst wereldprimeur was de introductie van kaliber 6139, de allereerste chronograaf ter wereld met vertical clutch en column wheel, dit was in 1969. In hetzelfde jaar kwam de eerste Quartz Astron uit. In 1973, kaliber 0614! Het eerst digitale quartz horloge met 6-cijferig LCD (Liquid Crystal Display) scherm. In 1982, 1983 en 1984 volgden de ontwikkelingen elkaar snel op. Beginnend met een grote verrassing, een heus Seiko horloge waar tv op gekeken kon worden! Daarna kwam het eerste polshorloge waarmee geluidsopnames konden worden gemaakt en deze reeks ontwikkelingen sloot af met het eerste model met computer functionaliteiten in 1984.

Grote stappen voor de Seiko horloges

In de jaren die daarop volgen gaan de ontwikkelingen snel en worden de stappen die gemaakt worden van de functionaliteiten van de verschillende kalibers van de Seiko horloges steeds groter. Zo kunnen wij in 1988 de voorloper van het Kinetic horloge in onze harten sluiten. Hier wordt de beweging van de drager van het Seiko horloge omgezet in energie die de batterij oplaadt. In 2006 wordt de eerste prijs in de wacht gesleept, Seiko wint met zijn Electrophoresis Display Module Seiko horloge de Grand Prix d’Horlogerie de Genève: elektronische horloges. Hier wordt het E-inkt display geïntroduceerd, er kan nu uit verschillende displaystijlen worden gekozen.

Op naar de volgende 100 jaar Seiko horloges

In 2012 komt wel een heel bijzonder Seiko horloge op de markt. De Astron GPS Solar. Deze Seiko herkent alle officiële 39 tijdzones en geeft daarom altijd de exacte lokale tijd aan. Deze Astron is voorzien van 100 gepatenteerde uitvindingen en is daarom bijzonder te noemen. In een notendop is dit 100 jaar Seiko horloges. Ik ben benieuwd naar de volgende 100 jaar!